1885 Britomart

Click to enlarge
1885 Britomart.

1885 Britomart. Image: Jeff Brass

1 of 10
1885 Britomart.

1885 Britomart. Image: Jeff Brass

2 of 10
1885 Britomart.

1885 Britomart. Image: Jeff Brass

3 of 10
1885 Britomart.

1885 Britomart. Image: Jeff Brass

4 of 10
1885 Britomart.

1885 Britomart. Image: Jeff Brass

5 of 10
1885 Britomart.

1885 Britomart.

6 of 10
1885 Britomart.

1885 Britomart. Image: Jeff Brass

7 of 10
1885 Britomart.

1885 Britomart. Image: Jeff Brass

8 of 10
1885 Britomart.

1885 Britomart. Image: Jeff Brass

9 of 10
1885 Britomart.

1885 Britomart. Image: Jeff Brass

10 of 10

Urbis takes a moment to revisit one of the earlier entrants onto Britomart’s reinvigorated hospitality scene, the award-winning 1885 bar, designed by Cheshire Architects.

“1885 is a collaboration proper. We worked with an incredibly energetic client-operator to shape this place. Our shared enthusiasms — for the working history of the building, the potential of roughness, the exhilaration of luxury amidst decay — meant a near total interchangeability of roles. This liberated us to infiltrate all levels of the project — a necessity when trying to insert high-capacity, highly serviced hospitality environments into an immutable old building, whose designers anticipated only grain storage and clerks’ offices. It allowed us to develop organically the nature of each bar’s experience, continually refining it during its execution.

Together, we closely shaped those experiences in their entirety, choreographing textures, furniture details, lighting, silverware and service. 1885 delivers the city a variety of environments — from improvised and intimate den, through to big nightclub and dimly-lit jazz bar, to luxury subterranean retreat — in a form that thrives off age, patina, and the tension between robustness and finesse. What was most exciting here was that we were able to step into the long trajectory of an incredibly derelict building and redefined its role in the city. The basement here was essentially an underground rubbish dump, now it is the jewel of the precinct, delivering the most refined of experiences.”  Nat Cheshire


More spaces

Interior narrative

Interior narrative

A Tasmanian home informed by the tactility and comfort of an antique book collection.
Hayes Common

Hayes Common

The Hayes Paddock community in Hamilton has a new relaxed neighbourhood eatery with a distinct local flavour.
Open to view

Open to view

A central courtyard and walls of glass ensure this contemporary, beach-inspired iteration of a villa makes the most of its sloping site.
Portuguese Riviera

Portuguese Riviera

This coastal retreat in Estoril, Portugal uses art, colour and bespoke furniture to create a vibrant haven.

Most read

Interior narrative

Interior narrative

A Tasmanian home informed by the tactility and comfort of an antique book collection.
Invoking warmth: Thomas Hamel

Invoking warmth: Thomas Hamel

Thomas Hamel has been a leading eye in the international design world since his firm Thomas Hamel & Associates was established in 1990 in Sydney. Here he speaks with Justin Foote about his views on creating warm spaces and his upcoming visit to New Zealand.