Ryder salon

Click to enlarge
Ryder Salon's new space on the ground floor of Charter House.

Ryder Salon’s new space on the ground floor of Charter House. Image: Mark Smith

1 of 6
Ryder Salon, Britomart.

Ryder Salon, Britomart. Image: Mark Smith

2 of 6
The pockets of white wall space are currently a gallery for an exhibition by Michael Parekowhai.

The pockets of white wall space are currently a gallery for an exhibition by Michael Parekowhai. Image: Mark Smith

3 of 6
Inside, the sculptural screens serve as semi-transparent partitions.

Inside, the sculptural screens serve as semi-transparent partitions. Image: Mark Smith

4 of 6
A large, steel reception desk is finished in black wax.

A large, steel reception desk is finished in black wax. Image: Mark Smith

5 of 6
The shampoo area is separated from the styling area by ornate timber wall screens.

The shampoo area is separated from the styling area by ornate timber wall screens. Image: Mark Smith

6 of 6

Formerly housed in an iconic building on the border of Albert Park, Ryder’s recent move to Charter House, Britomart has placed the upmarket salon on the pulse of one of Auckland’s hippest new fashion scenes. A collaborative effort between designer Petr Cvejn, architect Andrew Greenslade and Ryder’s founder and creative force, Greg Murrell, the new salon space lives up to expectations. It’s elegant, edgy and cool, and the intimacy created through a discreet frontage and the absence of alluring window displays presents an enticing point of difference.

From Britomart Place, ornate wall screens form a barrier between the salon and street. Looking a little like Jenga pieces framed in steel, these walls were conceived from discussions about moiré patterns and a fondness for intricate brickwork. The designers wanted to incite a sense of theatre and intrigue - but also privacy - by filtering direct observation from outside, at the same time allowing a sense of engagement with the city from within.

Inside, the sculptural screens serve as partitions, creating an easy flow between the styling, shampoo and reception areas and emphasising the volume of the space. American Ash walls and recycled Puriri floors are juxtaposed with steel station units and a reception desk finished in black wax. Small pockets of white wall space make a gallery for works by Michael Parekowhai − an adaptation of his exhibition, ‘Rainbow Servant Dreaming’, customised for Ryder’s new home. rydersalon.com


More spaces

Interior narrative

Interior narrative

A Tasmanian home informed by the tactility and comfort of an antique book collection.
Hayes Common

Hayes Common

The Hayes Paddock community in Hamilton has a new relaxed neighbourhood eatery with a distinct local flavour.
Open to view

Open to view

A central courtyard and walls of glass ensure this contemporary, beach-inspired iteration of a villa makes the most of its sloping site.
Portuguese Riviera

Portuguese Riviera

This coastal retreat in Estoril, Portugal uses art, colour and bespoke furniture to create a vibrant haven.

Most read

Interior narrative

Interior narrative

A Tasmanian home informed by the tactility and comfort of an antique book collection.
Invoking warmth: Thomas Hamel

Invoking warmth: Thomas Hamel

Thomas Hamel has been a leading eye in the international design world since his firm Thomas Hamel & Associates was established in 1990 in Sydney. Here he speaks with Justin Foote about his views on creating warm spaces and his upcoming visit to New Zealand.