The Commons

Click to enlarge
An open internal courtyard becomes the heart of five interconnected spaces.

An open internal courtyard becomes the heart of five interconnected spaces.

1 of 7
A downstairs bar on the sea side of The courtyard is accessible from within the courtyard.

A downstairs bar on the sea side of The courtyard is accessible from within the courtyard.

2 of 7
The Common Kitchen, headed by executive Chef Nick Honeyman, serves food throughout the day.

The Common Kitchen, headed by executive Chef Nick Honeyman, serves food throughout the day.

3 of 7
Sharing floor space with neighbouring Little Empire bar, Elske bakery morphs from coffees to cocktails in the afternoon.

Sharing floor space with neighbouring Little Empire bar, Elske bakery morphs from coffees to cocktails in the afternoon.

4 of 7
The Commons' popular dining space is fitted with raw materials and industrial fittings.

The Commons’ popular dining space is fitted with raw materials and industrial fittings.

5 of 7
The Little Empire bar on the ground floor flows freely into the courtyard area.

The Little Empire bar on the ground floor flows freely into the courtyard area.

6 of 7
Upstairs, a mezzanine level offers more seating for drinking and dining.

Upstairs, a mezzanine level offers more seating for drinking and dining.

7 of 7

Takapuna has traditionally been a beachy suburb, known for its line up of lofty, ocean-front homes, but not especially for its dining and shopping offerings. With the admission of a few new upmarket establishments in recent times, Takapuna seems to be emerging as a retail and hospitality hot spot on Auckland’s North Shore.

One of the most welcome new additions to Takapuna’s dining scene is The Commons, a multi-space bar and eatery area designed by hospitality mavens Pack and Company - the team behind Auckland’s uber-stylish Imperial Lane and Wellington’s Matterhorn.

The first introduction to The Commons from Hurstmere Road is a European-inspired bakery and patisserie, Elske. Here, the designers have embraced the recent re-emergence of ‘industrial-chic’ choosing polished concrete floors, raw timber roof beams and a selection of heavy tables and chairs. A large, undulating timber structure extending along the back wall of the bakery becomes the focal point of the space.

A wander down the thoroughfare to the side of Elske leads to a spacious courtyard area flanked on two sides by a selection of bars and eateries. This outdoor area at the heart of the precinct is designed as a shared space (hence ‘The Commons’) for each of the five venues including Little Empire bar on the ground floor. Within the courtyard area is a seven metre long bar with ‘living wall’ installations and retractable tulip parasols overhead to provide shelter. Couches, high tables and bar stools reinforce the cool, casual ambience that the designers have intended for this space.

On the seaward side of The Commons is a bistro space, and upstairs, a mezzanine level with more seating and views overlooking the common area. A more formal degustation room with views of Rangitoto Island is also housed within this space. 


More spaces

A highly crafted nest

A highly crafted nest

Winner of the 2015 Australian House of the Year Award, this handcrafted labour of love is undoubtedly worth the hype.
Two become one

Two become one

A chapel designed by Hiroshi Nakamura, located in the hills above a resort in Onomichi, Japan.
The Essex Taj Mahal

The Essex Taj Mahal

This whimsical house in the English countryside was designed with the story of a fictional woman at its core.
Striking it rich

Striking it rich

This much-lauded house owes as much to creative imagination and serendipitous discovery as it does to the industrial history of its location.

Most read

Living the dream

Living the dream

Urbis met with potter Laurie Steer, whose playful and intuitive personality finds its way into his work.
Striking it rich

Striking it rich

This much-lauded house owes as much to creative imagination and serendipitous discovery as it does to the industrial history of its location.